Koken met onkruid

Home > Zelf aan de slag > Koken met onkruid > Paardenbloemenconfituur

Paardenbloemenconfituur



paardenbloemenjam4

Ingrediënten:

 

365 (= veel) bloemen van de paardenbloem
2 biosinaasappels
2 biocitroenen
1,5l water
1kg suiker

 

Bereiding

 

Pluk 365 bloemen (eentje voor elke dag) die helemaal open staan, was ze en verwijder de groene blaadjes. Spreid ze open op een handdoek en laat ze enkele uren drogen in de zon of in een oven op een zeer laag vuur. Was 2 biosinaasappels en 2 biocitroenen en snij ze in schijfjes. Doe de bloemen in een kookpot samen met 1,5l water, de sinaasappels en de citroenen. Laat alles een uurtje zachtjes koken. Zorg wel dat de bloemen zijn ondergedompeld. Filter alles en druk goed uit. Giet het sap in een confituurketel en laat 30 minuten koken. Voeg 1kg suiker toe en laat nog 10 minuten koken. Controleer of het opstijft. Laat daarvoor bijvoorbeeld enkele druppels vallen op een koud bord. Schep de confituur in potjes en dek deze luchtdicht af. Heerlijk op pannenkoek en boterham!

 

Uit ‘Buiten Benen, handboek voor natuurvriendelijk spelen’, een uitgave van Inverde vzw met de steun van de Vlaamse overheid.