Fruitboom- en haagplantactie

Home > Zelf aan de slag > Fruitboom- en haagplantactie > Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragenFruitboom- en haagplantactie: meest gestelde vragen

 

Kan ik afwijken van de gemengde pakketten en bv. ook enkel haagplantjes van Gewone beuk of Haagbeuk bestellen?

Neen. Via de Fruitboom- en haagplantactie kan je enkel gemengde haagpakketten bestellen. RLGC en de gemeenten kiezen hiervoor bewust omdat een gemengde haag een grotere ecologische meerwaarde heeft ten opzichte van een haag enkel bestaande uit haagbeuk of beuk. Daarom willen we mensen ook stimuleren om te kiezen voor een gemengde haag, bestaande uit streekeigen soorten. Voor Gewone beuk of Haagbeuk kan u ook terecht bij uw lokaal tuincentrum.

 

Kan ik ook fruitbomen onder de vorm van halfstam of laagstam aankopen?

Neen, helaas niet. Decennialang sierden hoogstamboomgaarden onze streek. Jammer genoeg verdwenen deze steeds meer uit het landschap, of werden ze vervangen door makkelijker oogstbare laagstammen. Om dit historische landschapsbeeld terug in het leven te roepen en omwille van de ecologische meerwaarde van een hoogstamfruitboom, kan u via deze actie enkel hoogstamfruitbomen kopen.

 

Hoe plant ik een gemengde haag, heg of houtkant aan?

Een gemengde haag, heg of houtkant met verschillende soorten plant u best groepsgewijs aan. Dit betekent dat u steeds een aantal plantjes van dezelfde soort achter elkaar plant en nadien de volgende soort. Zo bekom je ‘blokken’ van verschillende soorten die elkaar dan afwisselen, hetgeen niet alleen visueel een  mooi resultaat oplevert maar er ook voor zorgt dat sneller en trager groeiende soorten beiden goed doorgroeien in de haag, heg of houtkant. meer tips voor aanleg en onderhoud vind je in de praktische gids ‘Hagen, heggen en houtkanten’

 

Ik woon niet in één van de deelnemende gemeenten. Kan ik toch plantgoed bestellen bij RLGC i.k.v. deze actie?

Enkel inwoners van een van de deelnemende gemeenten (Asse, Grimbergen, Kappelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem of Zemst) kunnen plantgoed bestellen en het plantgoed kan ook enkel in deze deelnemende gemeenten aangeplant worden. Woon je niet in deze regio? Neem kan eens een kijkje op www.regionalelandschappen.be en surf naar het regionaal landschap waar jij woont. Mogelijk hebben zij een gelijkaardige actie of kunnen ze doorverwijzen naar een partner die ook een samenaankoop van plantgoed organiseert.

 

Kan ik mijn bestelling in een andere gemeente ophalen?

Per gemeente is er een afhaalpunt voor de bestellingen voorzien op 9/12/2017. Afhaling van het bestelde plantgoed gebeurt normaal in de gemeente waar je woont. Wens je toch je bestelling in een andere gemeente op te halen? Geef dan het adres van deze andere gemeente op als je je bestelling registreert. Of stuur een mailtje naar haagplantactie@rlgc.be met de vraag of je je bestelling in een andere gemeentekan ophalen.

 

Wat moet ik doen als ik mijn bestelling niet kan ophalen op het voorziene verdeelmoment 9/12/2017

Neem contact op met de milieudienst van je gemeente, vraag of ze je plantgoed kunnen bewaren en maak een afspraak om het op te halen. Het is aan de betrokken gemeente op te bekijken of ze op deze vraag kunnen ingaan. Noch de gemeente, noch RLGC kunnen echter de kwaliteit van het geleverde plantgoed met blote wortel blijven garanderen indien dit na het afhaalmoment nog langer bewaard moet blijven op het gemeentelijk bedeelpunt.

 

Waarom moet ik een adres én een plantadres ingeven bij mijn bestelling?

Het plantgoed wordt niet altijd op dezelfde locatie aangeplant als waar u woont. Het is voor RLGC belangrijk om de exacte aanplantingsplaats te kennen aangezien waardevolle gebieden in aanmerking kunnen komen voor extra ondersteuning. Desgevallend wordt je daarvoor door een van onze medewerkers gecontacteerd.

 

Waarmee moet ik rekening houden bij ophalen en transporteren van het plantgoed?

Al het plantgoed wordt geleverd met blote wortels, voorzien daarom zeker zakken of zeilen om deze wortels tijdens het transport te beschermen en ook te vermijden dat uw auto vuil wordt.

De pakketjes zijn samengebonden per 30 plantjes en een plantje is zo’n 60-100 cm groot. De bomen zijn hoogstammige bomen, dat betekent dat de ent op zo’n 2m hoog zit. Met wortels en takken erbij zijn de bomen algauw 3m à 3.5m lang.  de Wilgenpoten zijn zo’n 2.5m lang. De bundels wilgentakken bevatten telkens 20 takken en deze zijn 4.5 à 5m lang. Voorzie voor de hoogstambomen en de wilgentakken dus zeker aangepast transport.

 

Hoe bewaar ik het plantgoed als ik het niet meteen kan aanplanten?

Plantgoed met blote wortel dat u niet meteen kan aanplanten, kuilt u best in. Dat betekent dat u het op een beschutte plek allemaal samen tijdelijk met de wortels in een kuil steekt en de wortels nadien goed bedekt met aarde. Ingekuild plantgoed kan gemakkelijk enkele weken blijven staan voor het wordt aangeplant. Let wel op bij vorst, want dan beschadigt u de wortels wanneer u de planten uit de kuil haalt.

 

Kan ik na het leveren bijbestellen?

Neen, dat kan helaas niet. Per gemeente is één bedeelmoment voorzien op 9/12/2017. De actie wordt normaal gezien wel hernomen in het najaar van 2018. Het is wel mogelijk om je bestelling nog aan te passen of plantgoed bij te bestellen vóór 15 oktober 2017. Stuur daarvoor een mailtje met de referentie van je bestelling (vind je in de email die je na je bestelling ontving) en de details van de wijziging die je wenst te doen naar haagplantactie@rlgc.be .

 

Ga terug naar de hoofdpagina van de Fruitboom- Haagplantactie 2017