Nieuw speelbos voor Merchtem

Partners bebossen samen bijna 6 hectare in publieke plantactie.



Delen

De gemeente Merchtem krijgt bijna 6 hectare nieuw bos in de Molenbeekvallei en dit vlakbij de dorpskern. Het Lange Lindenbos wordt een biodivers bosgebied met speelzone, een wandelverbinding doorheen de vallei en een fiets- en mountainbikepad langsheen de Molenbeek. Het startschot van de publieke plantacties wordt gegeven op zondag 25 februari.

Van initieel idee tot de spade in de grond, op drie jaar tijd heeft de gemeente Merchtem een prachtbos kunnen verwezenlijken. Op zondag 25 februari gingen 13.550 bomen op de percelen gelegen aan Langevelde de grond in. In totaal komt er met deze aanplantingen 59.790 m² of bijna 6 hectare nieuw bos bij in Vlaams-Brabant. Het bos wordt gerealiseerd met subsidies van de Vlaamse overheid en dankzij de samenwerking tussen de gemeente Merchtem, Bosgroep Vlaams-Brabant, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Brabantse Kouters en de Bûûmplanters. 

“Met dit bos creëren we avontuurlijke speelruimte op een boogscheut van Merchtem centrum. De roep voor speelgroen, waar je echt goed kan ravotten klinkt al langer. Nu gaan we onze jeugdbewegingen een speelplek kunnen geven op wandelafstand van hun lokalen”, zegt schepen Toon Luypaert. “Tegelijk zorgen we voor natuur in de buurt voor alle Merchtemenaren om te ontspannen en te sporten. Daarnaast zal dit bos ons ook helpen om de gevolgen van de klimaatverandering te milderen.”

Bosgroep Vlaams-Brabant vzw, Regionaal Landschap Brabantse Kouters en de Bûûmplanters slaan de handen in elkaar 

Bosgroep Vlaams-Brabant vzw en Regionaal Landschap Brabantse Kouters trokken het bebossingsproject van bij de start gezamenlijk. Samen organiseerden zij een participatiemoment met de buurtbewoners om het project voor stellen en feedback te verzamelen. Daarop ging de Bosgroep Vlaams-Brabant aan de slag om het plantplan uit te tekenen. 

“De Bosgroep Vlaams-Brabant vzw ondersteunt boseigenaars en zet haar expertise in voor de realisatie van meer bos in Vlaanderen. Ze ondersteunt eigenaars van A tot Z bij de aanleg van hun bos”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en voorzitter van de Bosgroep Vlaams-Brabant vzw. 

“Het nieuwe bos en de bijkomende poelen zullen het blauwgroene netwerk in de Molenbeekvallei verder versterken”, duidt Joeri Van den Brande, voorzitter van Regionaal Landschap Brabantse Kouters (RLBK). “Ook de bewoners moeten echter de kans krijgen om van de bos- en natuurinrichting te genieten. RLBK en de gemeente Merchtem zullen daarom met Groene Rand-subsidies van het Agentschap Natuur en Bos en het Agentschap Binnenlands Bestuur het gebied toegankelijker maken.” 

Een wandeldoorsteek met vlonderpad dwars doorheen de vallei vormt de ontbrekende schakel in het wandelnetwerk Brabantse Kouters. Het bijkomende speelgroen is een extraatje voor de lokale jeugd en jeugdverenigingen. 

De bomen zelf worden aangeplant door de Bûûmplanters. Over tien volle plantdagen heen, maken zij al voor het vierde jaar op rij hun motto waar. “Dankzij de hulp van honderden lokale vrijwilligers van verschillende generaties gaan we ook hier zot veel bûûmen planten”, zegt coördinator Yoeri Bellemans. “We ervaren een grote bereidheid om de handen vuil te maken en werk te maken van meer en betere natuur in de Vlaamse Rand.”

Meer bos in de Vlaamse rand

Meer bos in Vlaanderen staat al jaren hoog op de agenda van alle betrokken partners die aan dit nieuwe speelbos werkten, niet in het minst van Vlaams minister Zuhal Demir en de Vlaamse minister van de Vlaamse Rand. “De Vlaamse Rand is groen en moet groen blijven”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Om dat te bevorderen investeert Vlaanderen hier in de Lange Linden om die noodzakelijke groene ruimte voor ontspanning voor jong en oud te realiseren.” 

Demir kende voor de aankoop van de te bebossen gronden een subsidie van 385.523 euro toe. Het project Langevelde-Terlinden krijgt verder 208.922 euro aan Groene Rand-subsidies om die noodzakelijke groene ruimte voor ontspanning voor jong en oud te realiseren. Voor de aanplant van de boompjes en de werken zelf kon de gemeente rekenen op een bedrag van bijna 60.000 euro via de minister van Vlaamse Rand.

“In Merchtem doet men een uitzonderlijke inspanning om extra groen aan te planten. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen en ondersteunen”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “In onze streek, waar het bewaren van de groene natuur al een uitdaging is, gingen we met de Vlaamse Regering toch de uitdaging aan om extra groen aan te planten. De doelstelling van deze Regering was om in onze Vlaamse Rand 100.000 extra bomen en struiken te planten. Die doelstelling werd intussen behaald, maar wegens dat succes hebben we onze ambitie meteen bijgesteld. Tijdens de huidige regeerperiode willen we in totaal 200.000 extra bomen planten. We zijn op schema om ook dat aantal nu te behalen.”