Koken met onkruid

Home > Koken met onkruid > Vlierbes-Appel Jam(mie!)

Vlierbes-Appel Jam(mie!)



Vlierbes-appeljam

Ingrediënten voor 3 tot 4 potten:

 

500 gram vlierbessen zonder takken, twijgen, bladeren en beestjes
500 gram appels, geschild en zonder klokhuis (denk aan oude variëteiten zoals Sterappel, Eijsdener Klumpke, Boskoop…)
½ deciliter (50 cl) water
1kg suiker (géén geleisuiker)
2 eetlepels citroensap
Schil van een halve sinaasappel

 

Voorbereiding

 

Snijd de appels in stukjes. Overgiet een sinaasappel met kokend water om de waslaag te verwijderen. Haal de schil van de vrucht met een zesteur, een rasp, of een dun flexibel mesje. Er mag géén wit meekomen. Hierdoor vermijd je een wrange smaak.

 

Bereiding

 

Doe appel en vlierbessen in de pan met het water. Laat tien minuten zachtjes koken. Doe dan de rest erbij, en laat het geheel zachtjes inkoken. Na drie kwartier is de jam klaar. In de pan is hij nog behoorlijk vloeibaar, maar eenmaal afgekoeld zal het echte jam zijn.

Leg de schone potten in heet water tot ze door en door warm zijn. Zo voorkom je dat ze barsten. Giet de nog hete jam via een vultrechter in de schone jampotten, sluit af met een deksel en laat ze op hun kop afkoelen.

 

Bron: Tinne Cockx