Home > Kalender > Feest in het landschap!

Feest in het landschap!

Kom op zondag 24 september naar ‘Feest in het Landschap’ in het PIVO in Asse en ontdek alle activiteiten voor klein en groot… Verzamel tips om van jouw tuin een avontuurlijke en biodiverse plek te maken. Doe mee aan een leuke workshop en kom wandelen en genieten van het mooie landschap.

 

W O R K S H O P S

Maak een bijenhotel (i.s.m. Pro Natura en de gemeente Asse) – Onze bijen hebben ook nood aan vakantie, stuur ze op hotel! Met natuurlijke materialen zoals hout en bamboe maak je onder begeleiding je eigen bijenhotelletje. Om het half uur begint een nieuwe workshop: tussen 14u-15u30 en 16u-17u30 (max. 10 deelnemers per workshop).

Ga op wateronderzoek (i.s.m. Natuurpunt Asse) – Onderzoek de biologische waterkwaliteit door te scheppen naar macro-invertebraten, dit zijn kleine diertjes die in het water leven. Zij vertellen je of het water goed is om in te leven. Leuke activiteit voor kinderen!

Geef je haar een natuurlijk kapsel – Doe eens gek en laat je haartooi één worden met de natuur

Leer vuur maken zoals een echte overlever – Tijdens deze workshop leer je vuur maken met natuurlijk aanmaakmateriaal, natuurlijke brandstoffen en de  magnesium vuurstrijker.  Tussen 14u-15u30 en tussen 16u-17u30 kan je het zelf proberen in een vuurwok!

Snijd je eigen houten lepel Hout is een wonderbaarlijke grondstof. Uit een blok hout tover je met behulp van een professionele begeleider en de juiste snijmesjes je eigen lepel. Deze workshop gaat duurt 1.5u en gaat door om 14u en om 16u. Vanaf 14 jaar. Vooraf inschrijven noodzakelijk. Stuur hiervoor email naar lies.heirman@rlgc.be met aantal personen en uur van je keuze.

Plant een klimplant – Ook in een kleine (stads)tuin of zelfs met een klein tegeltuintje kan je de natuur in huis halen. Leer hier meer over verschillende soorten klimplanten en wat ze jou kunnen bieden

Bouw een wilgenconstructie – Wilgentakken zijn ideaal bouwmateriaal om tuinkamers te maken of avonturrlijke speelruimte voor kinderen in te richten. Doe inspiratie op voor je eigen tuin!

Maak een chutney van groenten (i.s.m. Velt ‘Groenten uit Zellik’)

Leer over alternatieve onkruidbestrijding (i.s.m. Pro Natura) – Pro Natura bant pesticiden om onkruid te bestrijden en wil het woord verspreiden. Want zonder is gezonder! Ben je ook PRO, maar weet je niet hoe? Kom tijdens deze workshop te weten hoe je jouw tuin gifvrij kan onderhouden. De workshop duurt +- één uur en gaat door om 14u30 en om 16u30.

Doe in het PIVO-landschap inspiratie op voor het beheer van je tuin (i.s.m. Pro Natura) – Het PIVO-landschap wordt jaar in jaar uit zorgvuldig onderhouden door de groenploeg van Pro Natura. Ontdek tijdens een geleide wandeling samen met de verantwoordelijke van de groenploeg alle verborgen natuurplekjes en krijg tips en tricks over het beheer.

Verf wol met planten en brei ermee (i.s.m. PeriFeria) – Met de Breicabine verf je niet alleen wol met planten, maar brei je er ook iets moois mee. Een herder en zijn schaapjes vormen hiervoor het perfecte decor in het landschap.

Leg je tuinplan voor aan een tuinexpert van het provinciaal steunpunt tuinen in het kader van de provinciale campagne ‘Leve de Tuin!’ – Vooraf inschrijven noodzakelijk – schrijf je hier in!

 

I N  D E  O M G E V I N G

Landschapswandeling (5,5 km) – Gezinswandeling doorheen het glooiende landschap en de open kouters van Asse. Onderweg enkele stops met wat uitleg over landschap, tuinen en akkervogels.

Interactief wandelparcours ‘(L)OST in the periphery’ (i.s.m. PeriFeria – 6,5 km en 10 km) – Ga op ontdekking langs dit peri-toeristisch parcours. Maak met verrekijkers, luisterpunten en oriëntatietafels op een andere manier kennis met het landschap en de groene stadsrand rond Brussel. Onderweg kom je voorbij de Breicabine (workshop wolverven en breien) en de Brusselse wafels van Arnoud Vandamme. Een kortere en langere wandellus zijn mogelijk.

Groene Noordrand fietstochten (i.s.m. Strategisch Project Groene Noordrand – 18 km en 33 km) – Fietsverkenning langsheen de Maalbeek, van bron tot monding. Grotendeels over onverharde wegen. Interessante weetjes onderweg. Vrij vertrek in het PIVO tussen 13u30 en 15 uur. Meer info? Mail naar brecht.vermote@rlgc.be (Strategisch Project Groene Noordrand)

 

D O O R L O P E N D

Boerenmarkt met groenten en fruit van lokale boeren (i.s.m. Linked Farm) 

Mobiele fruitpers – Laat je appeloogst verwerken tot heerlijk sap op 24/9/2017 in het Pivo! Schrijf hiervoor vooraf in via  info@mobielefruitpers.com . Geef aan hoeveel kg fruit je wil laten persen (min. 75 kg).

Erfgoedwandeling (met gids) op de PIVO-site

Café met hapje en drankje: ten voordele van de scholen GO Vijverbeek en GBS Relegem

Brusselse wafel met een Perifere twist (i.s.m. PeriFeria  en witloof-in-de-stad cateraar Arnoud Vandamme)

Infostanden

Activiteiten voor kinderen,…

 

A N I M A T I E

Fanfare ‘Vooruit met de Kuit

Bouwen aan de pop-up boomkwekerij met ‘Boom de Bouwer’

Van de hak op de tak‘: verhalen van en over bomen, van en over kinderen – Theater Hutsepot 

 

S P E C I A A L  V O O R  K I N D E R E N 

Ga voor een volle stickerkaart en verdien een gratis drankje

Leg ter plaatse je mini-tuin aan met natuurlijke materialen en maak kans op een mooie prijs

 

Feest in het Landschap is een initiatief van RLGC en de provincie Vlaams-Brabant en wordt georganiseerd i.s.m. Strategisch Project Groene Noordrand, Periferia, Velt, Linked Farm, Natuurpunt Asse, Pro Natura en de gemeente Asse